Üsküdar / İstanbul
+905300615818 info@bizimilaclama.com.tr      

Güve

GÜVE NEDİR ?

 

Latin adı: Order Lepidoptera

Kanatlar: Güveler çeşitli ölçülerde 2 çift kanada sahiptirler.

Gözler: Sarmal hortum şeklinde ve büyük birleşik gözlere sahiptirler.

Boyut: Güveler, türlere bağlı olarak görünüm ve boyut bakımından çarpıcı bir şekilde değişir. Bazıları büyük  ve bazıları küçük olabilirler

Renk: Bazı güveler metalik renklerle parlak, diğeri ise kahverengi veya gri renktedirler. Kapalı mekan güveleri 2 cm kanattan daha küçüktür ve sıklıkla gri veya kahverenginin kırmızımsı olan tonlarıdır.

Bir güve istilasına sahip olduğunuzu doğrulamak için, bir güvenin genel görünümüne aşina olmalısınız.

Böcekler genellikle iki ayrı kanat çiftine sahiptir ve her biri farklı boyutlarda kanatlara sahiptir. Gözler çok büyüktür ve gözler hortumun etrafında konumludur. Renkleri türlere göre değişir. En yaygın renklenler kahverengi, gri ve metaliktir. Boyut türlere göre değişir.

 

 

Güve nasıl oluşur?

Yapının içinde ve dışında çok fazla hareket varsa, güveler için içerde yaşama fırsatı oluşmuş demektir. Çünkü hareket kapı ve pencerelerin sürekli açılması sebebiyle bu haşere kapıdan veya açık bir pencereden kolayca içeri girebilir. Bazı durumlarda ise ışığa yönelim sebebiyle güveler eve girerler. Güveler ayrıca evdeki yiyecek veya giyeceklerin cezbedici etkisiyle de yaşam alanlarımıza girmektedirler. Böylece görmediğimiz zamanlarda evimize giren güveler içeri girdikten sonra uygun alanlarda çoğalarak oluşmuş olur.


Birçok farklı güve türü vardır, ancak ev sahipleri genellikle giysi güvelerine ve kiler güvelerine rastlar. Bu haşere , yiyecek kaynağı veya yumurta bırakacakları yer olarak çeşitli ev eşyalarını kullanırlar . Hint yemeği güvesi gibi Kiler (MUTFAK) güveleri, tahıllar, kuruyemişler, unlar, baharatlar ve çikolata da dahil olmak üzere kuru ürünler tüketirler. Kıyafet güveleri yayılmak için kıyafetleri ve hayvan bazlı malzemelerden yapılmış döşemeleri tercih ederler.

 

Evde güve neden olur?

Çoğu güvenin ışığa karşı doğal bir ilgiye sahip olduğu standart bilgidir. Ev sahiplerinin, gece saatlerinde dış mekan aydınlatmaları veya pencerelerin etrafına çok sayıda akın eden güveleri gözlemlemeleri oldukça olağan bir durumdur.

Tüm güvelerin sadece ışığa karşı doğal bir çekiciliğe sahip olmadığını anlamak önemlidir. Bu böcekler türlerine göre evlerine girdikten sonra, çeşitli ürünlere ve çeşitli alanlara ilgi duyarlar.

Cazibe merkezleri genellikle bir besin kaynağı olarak kullanabilecekleri ürünlerdir. Aynı zamanda yumurta bırakabilecekleri karanlık ve tenha olan yerlerde onların hedefleri arasındadır. Besin kaynakları arasında sadece bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli tahıl türleri, çok çeşitli kuruyemişler, farklı baharat türleri, un ve hatta çikolata bulunur. Birçok güve, hayvanlardan elde edilen malzemelerden oluşan giysilere ve kumaşlara ilgi duyar.

Güvelerin yumurta bırakmak için toplanabileceği alanlar arasında sıhhi tesisat armatürlerinin yakınında, cihazların altında, çatlaklarda ve karanlık ve yalıtılmış diğer alanlar bulunur.

 

Güve İstilasının belirtileri

Güve belirtileri büyük ölçüde türlere bağlıdır. Kapalı mekan da güveler, ev sahibi kişiler tarafından odaya uçtuklarında veya yüzeylerde beklerken tespit edilir. Kumaşa verilen hasarlar tespit edildiğinde kıyafet  güveleri de tespit edilir.

Bazıları da varlığına kanıt olarak kozalar ve hatta dışkı bırakacaktır. Kiler güveleri arkalarında iz olarak zarar görmüş gıdalar kozalar veya dışkılarını bırakacaklardır. Bazı güveler yavrulama zamanı geldiğinde besin kaynaklarını bırakacaklar. Yavru güveler  dolapların, çekmecelerin veya duvarların köşelerinde görülebilir.

 

Ev Güvesi

Ev gÜvesi, tüm güvelerin en yaygın olanıdır. Genellikle kahverengi renktedirler. Kanatları bronzu andıran altın rengindedir ve siyah lekeleri vardır. Yetişkin 8 mm ila 18 mm uzunluğundadır.

Aslen Asya’dan gelen bir yerli olarak kabul edilen bu türün tırtıllarının beslenme alışkanlıkları nedeniyle Türkiye’de bir haşere olarak kabul edilmektedir. Ev güveleri arpa, yulaf ezmesi, pirinç, un ve patates gibi belirli yiyecek türleriyle beslendiği bilinmektedir.

Kahverengi ev güvesi, halılardaki, giysilerdeki ve yün gibi belirli döşeme türlerini içeren eşyalardaki kumaşlarla da beslenebilir.

 

Ev Güvesi Zararları

Evinizde ciddi bir güve probleminiz olup olmadığını belirlemek için önce ne tür bir istilaya sahip olduğunuzu belirlemelisiniz. En yaygın güve türleri arasında kahverengi ev güvesi, kiler güvesi ve giysi / halı güvesi bulunur. Her güve türü benzersiz ürünlere ve alanlara ilgi duyar. İstilanın şiddeti, istilanın genel boyutuna bağlıdır.

Güveler larvaları geride bırakma yeteneğine sahiptir. Larvalar kumaşlarda delik bırakır. Bu da giysilerinizin ve mobilyalarınızın risk altında olduğu anlamına gelir. Beslenirken, güveler dışkı lekelerini geride bırakır. Bu, evdeki yiyecekleri ve diğer eşyaları kirletir. Evinizin güvelerin bulunduğu alanlar dokuma ve kozalarla kirlenmiş olabilir.

 

 

Bakliyat (kiler) Güvesi

Bakliyat güveleri de yaygın olarak kabul edilen bir haşeredir. Aslında her yıl, bu böceklerin Türkiye de binlerce haneyi istila ettiği tahmin edilmektedir.

Bu güveler depolanmış yiyecekleri tercih eder. Ortak yerler kuru mal tahıl, makarna, baharat ve diğer türleri vardır.

Yetişkinler yumurtalarını yiyeceğe bırakırlar ve larvalar yumurtadan çıktıklarında yiyecekleri tüketen onlar olurlar.

Uğraştıran bir bakliyat güvesi türü Hint yemeği güvesidir. Bunlar aslında kuru gıda ürünlerine erişmek için ambalajları ve kapları çiğneme yeteneğine sahiptir.

Bu tür güveler yaz aylarında en aktif olsalar da, sıcaklığa erişebildikleri sürece yılın geri kalanında oldukça aktif kalma kabiliyetine sahiptirler.

 

 

Elbise Güvesi

Elbise güveleri giysi ve halı güvesi olarak iki yaygın türden oluşur. Koza örerek beslendikleri yerlerde yuva yaparlar. Bunların ikisi de 2cm den küçüktür.

Çoğu durumda, halılarınızın, yatak takımlarınızın, giysilerinizin ve sakladığınız diğer eşyalarınızda oluşan hasarları belirtileri fark edene kadar bu tür güvelere sahip olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz.

Bu güvelerin yavruları, halılara, giysilere ve kumaşlardan yapılmış diğer eşyalara gerçekten zarar verenlerdir.

Bu güveler süpürgeliklerin yakınında veya altında, halı ve kilimlerin altında veya hatta mobilyaların içinde saklanabilir.

 

 

Güve Nasıl Yok Edilir?

Güve istilası olduğunu keşfettikten sonra, istilanın sebep olduğu hasar ortaya çıkmış ve tespit edilmiş demektir.

Sorunu çözüme kavuşturmalı ve daha sonra başka bir istilanın oluşmasını önlemek için önleyici adımlar atmalısınız.

  • Cam ve kapılarınıza Sineklik takarak girişlerini önleyebilirsiniz
  • Uçan haşere tuzakları kullanarak içerdeki güvelerin etkisiz hale getirilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Sirke ile temizlik yapabilirsiniz
  • Evinizin her yerine sedir topları koyabilirsiniz ve hatta güveleri caydırmak için başka ürünler kullanabilirsiniz.
  • Güveler önlem etkili olana kadar gıdaları kirletmeye ve aynı zamanda eşyalara zarar vermeye devam ederler. bizimİlaclama.com.tr olarak bu konuda ki en önemli husus derhal güvelerin kaynağı ve yeri belirlenip ortadan kaldırılmadır. Diğer en önemli husus ise herhangi bir yere yönelmeden yavru bırakmadan önce profesyonel ve kaliteli bir güve ilaçlama hizmeti uygulamak olacaktır.

 

Güvelerin Davranış ve Yeme alışkanlıkları

Güve davranış ve alışkanlıkları görünüşleri kadar çeşitlidir. Güveler güzel polen taşıyıcılardan ,kan emenlere kadar çok geniş bir aralığa sahiptirler.Bazı güveler önemli tarımsal haşerelerdir.Fakat çoğunluk yaşam döngüsünü insan üzerinde doğrudan önemli etkisi olmaksızın tamamlar.Genellikle kuşlar, memeliler, sürüngenler, amfibiler, böcekler, eklembacaklılar ve hatta bazı bitkiler de dahil olmak üzere birçok hayvan için besin kaynağıdırlar. Kapalı mekanlarda insanlar genelde kiler veya kıyafet güvesi ile karşılaşırlar.

Güvelerden kaynaklanan hasar : Yün kıyafetlerini tahrip etme kabiliyetleri bakımından en ünlü olmalarına rağmen, dokuma elbise güveleri de ipek, kıl, keçe, kürk ve tüyler de dahil olmak üzere çeşitli doğal malzemelere ilgi göstermektedirler. Bu güveler, 2.5 ila 5 cm uzunluğunda boyuta sahiptirler ve solgun renklidirler. Ağ(koza) yapan kıyafet güve larvaları(yetişkinleri değil) kıyafetleri tahrip etmekten sorumludur. Hayvan bazlı kumaşları tercih ederler. Güveler, kazak, mont, battaniye, halı, süs eşyası, nevresim, yastık ve oyuncak tüketebilir. Sentetik liflerle beslenmemeyi tercih ederler, ancak harmanlanmış ve boyanmış kumaşlarla beslenmeye devam edeceklerdir .

 

Güveler Nerede saklanıyorlar?

Işıktan kaçınırlar ve çoğunlukla bodrumlar, tavanlar ve dolaplar gibi karanlık yerlerde bulunurlar. Bu lokasyonlarda güveler kumaş katlarında veya köşelerde saklanarak bulunabilir.


Sizi Arayalım

Hemen Ara

Whatsapp