Kene
Kene İlaçlama
Latince adı: Family Ixodidae
Renk: Renk türlere göre değişir.
Boyutu: Yetişkin bir kene ayçiçeği çekirdeğinden küçük olabilir(Eğer kan ile beslenirse durumunda ise 1 cm den büyük olabilir)
Bacaklar: Kenelerin, larva evresi sırasında altı bacağı, yarı ergin ve yetişkin evrelerinde sekiz bacağı vardır.
Köpek ve yabani hayvan keneleri bu haşerenin en çok karşılaşılan türleridir. Her ikisi de cilt tahrişlerine, Lyme hastalığı gibi hastalıklara neden olabilir.
Köpek keneleri kedilerde de bulunabilir, fakat bu haşere köpeklerle ve inanlarla beslenmeyi daha çok tercih etmektedir. Yabani hayvan keneleri insanlarda lyme ateşli hastalığına neden olabilir.Kenelerin yaşamak için kan ile beslenmesi gerekir.Keneler böcek sınıfında değil örümcek ve akrepler gibi eklembacaklılar sınıfında incelenmektedirler.Isıran diğer haşerelerden farklıdırlar, Çünkü keneler ısırdıkları zaman çok uzun süre bazen günlerce kan ile beslenebilirler.Genellikle grip belirtileri ile ortaya çıkan Lyme hastalığı gibi enfeksiyonların bulaşması 24-48 saat sürer.Keneler zıplayamazlar ve uçamazlar. Bunun yerine bir canlının üzerine yürüyerek, tırmanarak veya yüksek bir yerden düşerek ulaşırlar.
KENE NEDİR ?
Her tür kenenin küçük bir başı ve birleşik orta ve arka kısmı vardır. Yuvarlaktırlar ve antenleri yoktur ve dört çift bacağı vardır. Kahverengi veya siyah renklidirler. Onları sicri kva ve yuvarlak vücutlarıyla kolayca tanımlayabilirsiniz.İnsanları ya da köpekleri ısırıp beslediklerinde, emdikleri kandan dolayı iyice şişerler. Beslenmemiş kenelere göre 200 ila 600 katı kadar büyürler. kenelerin büyüklüğü türlere bağlıdır.Sırtlarında Beyaz nokta olan türlere Yalnız Yıldız türü denir. Özellikle agresiftir ve insanları yavru veya yetişkin dişi kenelerin ısırdığı bilinmektedir. Sırtında yalnız bir yıldıza benzeyen beyaz bir nokta olduğu için bu isme sahiptirler. Beyaz nokta yalnızca yetişkin aşamasında görülür.
KENE ÇEŞİTLERİ
Dünya çapında 900 kene çeşidi olduğu bilinmektedir. Bu türlerin 700 tanesi sert, yaklaşık 200 tanesi ise yumuşak türlerden oluşur.Tüm kene türlerinin türlerin yumurta, larva, yavru ve 4 yetişkin yaşam evresi vardır.Keneler eklem bacaklı sınıfına aittir. Yavruların 3 çift bacakları ve yetişkinlerin 4 çift bacağı vardır. Larva evresi dışında tüm yaşam evrelerinde anten yoktur.60’tan az tür ısırır ve hastalıkları insanlara yayar. en yaygın türlerin bilimsel isimleri:
|
|
|
|
|
|
|
ZEHİRLİ KENE
Birçok kene türünün yaşam döngüsünü tamamlamak açık hava ve dış alanlarda bulunması gerekir. Zehirli olarak tabir edilen ve hastalık taşıyan kenelere karşı Dışarı çıkarken, bahçede veya ormanda tek başınıza, kedi veya köpeğinizle bulunurken her zaman önlem almalısınız.Kahverengi köpek kenesi diğer türlere benzemez çünkü tüm yaşam döngüsünü içeride veya dışarıda tamamlayabilir. Özellikle köpekleri ısırdıktan sonra insanlar ve kedileri de ısırabilirler. Bir kene görürseniz, cilt tahrişini fark ederseniz. Grip belirtileri varsa evcil hayvanları, kendinizi ve aile üyelerinin kene taramasına özen gösterilmelidir.Lyme gibi kene kaynaklı hastalıklar genellikle grip belirtileri ile birlikte gelir. Zehirli Keneler hastalıkları taşır ve ısırıldıklarını bile bilmeden hastalıkları insanlara ve evcil hayvanlara bulaştırabilir. 24-48 saat boyunca vücudunuzda kaldıktan sonra, aşağıdaki hastalıkları bulaştırabilirler:Köpek kenesi: Rocky Mountain benekli ateşi ve tularemiKahverengi köpek kenesi: Rocky Mountain benekli ateşiGeyik (siyah bacaklı): Lyme hastalığı, sert kene nükseden ateş, ehrlichiosis, Powanssan hastalığı, anaplazmoz ve babesiosisBatı siyah bacaklı: Lyme hastalığı ve anaplazmozDağ orman kenesi: Rocky Mountain benekli ateşi, Colorado ateşi ve tularemi, kırım kongoYalnız Yıldız: Tularemi ve insan monositik ehrlichiosisZehirli keneler olarak öne çıkan ve hastalıkları taşıyabilen bu keneler dikkat edilmesi gereken türlerdir. Bu kene türlerinin her bireyi hastalık bulundurur gibi bir genel kural yoktur, fakat hastalıkların bu türler üzerinden yaygın şekilde bulaştığı gözlemlenmiştir.
Kene Nerede Yaşar ?
Keneler dünyanın her yerindeki coğrafyalarında açık hava ve dış alanlarda yaşayabilen canlılardır.İnsanları ısıran türler genellikle yaşam alanları olarak ormanları, çalılıkları ve bitki örtüsünün dağınık ve sık olduğu alanlarda yaşarlar.Aynı zamanda bahçelerimizde, çimenlerin arasında bulunabilirler. Bahçe ekipmanları, kıyafetler ve evcil hayvanlar vasıtısayla evlerimize girebilirler.
Kene Nasıl Beslenir ?
Keneler sadece kan ile beslenirler. Beslendikleri canlılar kene türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Bazı türler özellikle köpekler ile beslenmeyi tercih ederken, bazı türler yaban hayvanları ile beslenir, bazıları ise küçükbaş ve büyükbaş gibi ahır hayvanları ile beslenirler. Bu haşere hem hayvanlar hem de bizler için ciddi rahatsızlık oluşturabilecek haşerelerdendir.
KENELERDEN NASIL KURTULUNUR ?
Kenelerden kurtulmak için yapılması gereken en önemli husus tertip-düzen, düzenli kontrol ve profesyonel ilaçlama hizmetidir.Bir kene durumunu incelerken karşınıza nerde çıktığı da önemli bir konudur. Yani sorunla bahçenizde mi, köpeğiniz veya diğer evcil hayvanlarınızın üstünde mi, yoksa insanların yada aile bireylerin üstünde mi karşılaştığınız çok önemli bir husustur.Onlarla karşılaştığınız durumlar hem tertip düzen esnasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini hem de profesyonel ilaçlama hizmetinde nerelerin öncelikli olacağına da karar vermektedir.Buna göre dışarıda vakit geçirdiğiniz veya evcil hayvanlarınızın vakit geçirdiği alanları tekrar gözden geçirebilir ve risk değerlendirmesi yapabilirsiniz.
KENE İLAÇLAMA
1-) İnceleme ve tanımlamaBöcek ilaçlama teknisyeninin ilk işi iç ve dış alanları inceleyerek bu haşerenin iç mekana evcil hayvan mı yoksa insan kıyafetlerine tutunarak mı geldiğini çözümlemek olacaktır.
2-) Eğitim Haşere ilaçlama teknisyenimiz bu haşere ile ilgili davranışları, yaşam döngüleri, nasıl tanımlanacağı gibi konularda bazı temel bilgiler sunacaktır.
3-) Kene yaşam alanlarının ele alınmasıHaşere ilaçlama teknisyenimiz kene istila bulgularını inceleyerek onların yaşam alanlarını tespit edecek ve yaşam alanlarından karanlık olan bölgeleri güneş ışığı alacak şekilde yaşam alanlarının ortadan kalmasına doğal yöntemlerle de yardımcı olacaktır.Buna ek olarak, teknisyenimiz, evinizin etrafındaki kalın yapraklı çöplük, kalın zemin örtüsü gibi, düşmüş ağaç parçaları, yakacak odun yığınları haşereleri koruyucu alanların kaldırılmasını tavsiye edecektir. Kene yaşam alanlarını düzenlenmesi kapsamında, evcil hayvanların ve aile üyelerinin uğrak alanları, mülkün tamamı olmasa da, hedef alınarak bir çözüm planı uygulanmalıdır.
4-)Profesyonel Kene İlaçlamaPlan aynı zamanda kene kontrol ürünlerinin ürün etiketi üzerindeki onaylanmış talimatlara uygun olarak etkin bir şekilde kullanılabileceği yerleri de tanımlar. Teknisyenin odaklanacağı alanlar, toprak bitki örtüsünü, çimenlerin ormanla buluştuğu alanları, süs bitkilerini vb. İçerir. Tüm canlı formlarına uygun olacak şekilde ilaçlama hizmetini planlar